ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
- Written by Christos Goulas
- Published in Άρθρα
- Read 2858 times
- font size decrease font size increase font size
Η απομακρυσμένη πρόσβαση μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τους πόρους του υπολογιστή μας ή του δικτύου μας, χωρίς να απαιτείται η φυσική μας παρουσία στο χώρο που βρίσκονται οι πόροι που μας ενδιαφέρουν.
Η διαδικασία της απομακρυσμένης πρόσβασης δεν είναι νέα. Εδώ και περίπου 20 χρόνια υπήρχε τρόπος να έχουμε πλήρη έλεγχο απομακρυσμένα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αρχεία στο γραφείο, στο σπίτι μας, να συνεχίσουμε τη δουλειά μας από μακριά, έτσι ώστε να μη χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Με την επέκταση του Διαδικτύου (Internet) όμως, η απομακρυσμένη πρόσβαση έχει γίνει πλέον πολύ διαδεδομένη και πανεύκολη. Περάσανε οι εποχές, όπου για να βοηθήσουμε ένα φίλο ή να εξυπηρετήσουμε έναν πελάτη έπρεπε να δεσμεύσουμε τις γραμμές των τηλεφώνων με τα modem και στα δύο (2) σημεία.
Με την απομακρυσμένη πρόσβαση, μπορούμε πλέον (σύμφωνα με την παραπάνω εικόνα):
- Να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στον υπολογιστή μας, ακριβώς όπως καθόμαστε μπροστά του.
- Να μεταφέρουμε αρχεία μεταξύ των δύο (2) υπολογιστών (από τον υπολογιστή A στον υπολογιστή B και αντιστρόφως)
- Να εκτυπώσουμε ένα αρχείο που βρίσκεται στον υπολογιστή Β, σε έναν τυχόν εγκατεστημένο εκτυπωτή του υπολογιστή Α.
- Μπορούμε να βοηθήσουμε ένα φίλο/συγγενή ο οποίος κάθεται π.χ. στον υπολογιστή Β, ενώ εμείς χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή Α.
- Μπορούμε πλέον να κάνουμε βίντεο-κλήσεις μεταξύ του υπολογιστή Α και Β. Μπορούμε να βάλουμε και άλλους χρήστες σε άλλους υπολογιστές στη βιντεοκλήση.
- Μπορούμε να κάνουμε εκπαίδευση με αυτόν τον τρόπο.
Υπάρχουν και άλλες πολλές δυνατότητες που προσφέρει η απομακρυσμένη πρόσβαση. Όταν μιλάμε για ένα περιβάλλον εργασίας που χρησιμοποιεί εξυπηρετητές (servers) για απομακρυσμένη πρόσβαση, οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται:
- Μπορούμε να έχουμε την κεντρική διαχείριση του δικτύου μας στην επιφάνεια εργασίας μας, όπου και αν βρισκόμαστε. Στους υπαλλήλους μιας επιχείρησης δίνεται η δυνατότητα να δουλεύουν σε ξεχωριστές κονσόλες ο καθένας, επάνω στον ίδιο εξυπηρετητή. Δηλαδή ο καθένας τους, έχει μία δική του αποκλειστικά επιφάνεια εργασίας στον εξυπηρετητή. Ασχέτως με το αν είναι συνδεδεμένοι στον εξυπηρετητή και άλλοι χρήστες. Ο καθένας δουλεύει ανεξάρτητα στον ίδιο εξυπηρετητή, σαν να δουλεύουν σε ξεχωριστούς υπολογιστές. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό και το υλικό του εκάστοτε εξυπηρετητή.
Αυτό αποφέρει πολλά οφέλη. Ένα είναι το οικονομικό:
- Λιγότερες άδειες χρήσης για λογισμικό*, αφού το λογισμικό είναι εγκατεστημένο στον εξυπηρετητή και όχι στον υπολογιστή μας. Όποιος και να συνδεθεί με τον εξυπηρετητή έχει το λογισμικό στη διάθεση του. Οι απαιτήσεις του λογισμικού καταναλώνουν τους πόρους του εξυπηρετητή και όχι του υπολογιστή μέσω του οποίου συνδεόμαστε στον εξυπηρετητή. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ο υπολογιστής που έχουμε στα χέρια μας, να πληρεί τις προδιαγραφές για το λογισμικό που είναι εγκατεστημένο στον εξυπηρετητή.
Μπορείτε να δείτε και τη σελίδα μας "Χρήσιμο Λογισμικό" για να βρείτε λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης.
Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε με την απομακρυσμένη πρόσβαση, μη διαστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
*Υπάρχει λογισμικό το οποίο και απαιτεί άδειες χρήσης για απομακρυσμένη πρόσβαση με αυτόν τον τρόπο.