Menu

Cart
A+ A A-

Ανάπτυξη Δικτύων

Ανάπτυξη Δικτύων

Τι είναι το δίκτυο

7f2cd38b7681e6e2ef83b5a7a5385264 XL

Δύο ή και περισσότεροι υπολογιστές οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους είτε ενσύρματα(με καλώδια), είτε ασύρματα(χωρίς καλώδιο), αποτελούν ένα δίκτυο. Σε ένα δίκτυο σήμερα μπορούν να συνδεθούν απευθείας και άλλες συσκευές, όπως π.χ. ένα κινητό τηλέφωνο, ένα τάμπλετ, ένας εκτυπωτής κλπ. Ακόμα και το διαδίκτυο(Internet), το λέει και η λέξη, ένα δίκτυο είναι. Ο τίτλος του άρθρου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι "Δίκτυα Υπολογιστών", όμως πλέον είναι τελείως γενικευμένη η έννοια. Ένας εκτυπωτής π.χ. στέκεται αυτόνομα σε ένα δίκτυο χωρίς την ανάγκη της ύπαρξης ενός υπολογιστή από δίπλα. Ως μίνι υπολογιστές πλέον κατατάσσονται και τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, οπότε και ο τίτλος στέκεται μόνο στην λέξη "Δίκτυο".

Ο σκοπός

ball 457334 640

Θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς, ποιός πραγματικά είναι ο σκοπός της δημιουργίας/ανάπτυξης ενός δικτύου στον χώρο του. Ο λόγος είναι προφανής. Η κοινή χρήση των πόρων του δικτύου, η ανταλλαγή δεδομένων και η ελαχιστοποίηση τελικά του κόστους μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, ας πάρουμε ένα μικρό γραφείο όπου αποτελείται η μηχανογράφηση του από δύο(2) υπολογιστές, έναν εκτυπώτη, δύο(2) κινητά τηλέφωνα -ένα για κάθε χρήστη- και τέλος ένα δρομολογητή(router) που επιτρέπει την πρόσβαση στις παραπάνω συσκευές, στο διαδίκτυο(Internet). Με βάση την σωστή παραμετροποίηση του παραπάνω εξοπλισμού στον χώρο, μπορούν να εκτελεστούν οι παρακάτω ενέργειες πολύ εύκολα:

 • Μπορεί ο ένας υπολογιστής να "βλέπει" τα αρχεία του άλλου: Δύο χρήστες που κάνουν διαφορετικές δουλειές μπορούν να επεξεργαστούν ο καθένας τη δουλειά του άλλου σε πραγματικό χρόνο
 • Μπορεί ο κάθε υπολογιστής ή το κάθε κινητό τηλέφωνο να χρησιμοποιήσει τον υπάρχων μοναδικό εκτυπωτή στο χώρο, χωρίς βάλε-βγάλε καλώδια 
 • Μπορεί η κάθε συσκευή(οι υπολογιστές, τα κινητά, ακόμα και ο εκτυπωτής) να έχουν πρόσβαση στο Internet(διαδίκτυο) 
 • Μπορεί ο εκτυπωτής να δεχτεί εκτυπώσεις από το Internet(ακόμα και όταν δεν βρίσκεστε στον χώρο δηλαδή) 
 • Μπορούν οι δύο(2) χρήστες να "βλέπουν" και να επεξεργάζονται την ίδια βάση δεδομένων όσον αφορά το τυχόν πελατολόγιο. Οι αλλαγές που εφαρμόζει ο ένας είναι άμεσα ορατές στον άλλον 
 • Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να αποστείλουν φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα και πάσης φύσεως αρχεία στον κάθε υπολογιστή. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα

Οι παραπάνω είναι μόνο οι βασικές δυνατότητες του να δημιουργήσει κάποιος ένα δίκτυο στον χώρο του. Υπάρχουν πολύ πιο σύνθετες, πολύ πιο εξεζητημένες δυνατότητες, πραγματικά που είναι πολύ δύσκολο πλέον να βρει κάποιος κάτι που δεν υπάρχει ως δυνατότητα. Το παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσε να είναι και το πιο κοινό παράδειγμα σε ένα δίκτυο του σπιτιού μας, όπου στη θέση των υπολογιστών θα έιχαμε π.χ. κάποια laptops και στην θέση του εκτυπωτή κάποιο media player. Ακόμα και οι σύγχρονες τηλεοράσεις πλέον έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Internet μέσω του δρομολογητή(router) σας.

Δίκτυο στο σπίτι

laptop 3157391 640

Πέραν των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, ακόμα και στην περίπτωση ενός οικιακού δικτύου, θα πρέπει να εφαρμοστούν κάποιες πολιτικές όταν δεν είναι π.χ. δυνατόν να υπάρχει εποπτεία της χρήσης των συσκευών από ανηλίκους. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να είναι σε θέση να πλοηγούνται σε ορισμένες σελίδες στο Internet ή σε κάποια τοπικά αποθηκευμένα αρχεία και φακέλους. Ή απλά δεν θα ήθελαν οι συσκευές να είναι διαθέσιμες προς χρήση κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις π.χ. θα μπορούσαν χρησιμοποιήσουν λογισμικό γονικού ελέγχου, το οποίο θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στις ανάγκες τους. Φανταστείτε την υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου σε μία επιχείρηση με 200 υπαλλήλους όπου τα κριτήρια είναι πολύ πιο αυστηρά με τα δεδομένα να μην πρέπει να είναι ορατά από τρίτους ή από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων μέσα στην ίδια την επιχείρηση και πάει λέγοντας...

Δίκτυο σε επιχείρηση

globalisation 3390877 640

Πάρτε για παράδειγμα μία σχετικά μικρο-μεσαία επιχείρηση η οποία και αποτελείται από τα τμήματα πωλήσεων, λογιστηρίου και τεχνικής υποστήριξης αντίστοιχα. Το κάθε τμήμα θα έπρεπε να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένους κοινόχρηστους πόρους. Δεν είναι δυνατόν ένας χρήστης από το τμήμα των πωλήσεων να έχει πρόσβαση σε πόρους που αφορούν το λογιστήριο και αντιστρόφως. Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο και πρέπει να σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά. Από το υλικό έως το λογισμικό, ο κάθε πόρος του δικτύου θα πρέπει να είναι προσβάσιμος από συγκεκριμένους σταθμούς εργασίας και από συγκεκριμένους χρήστες. Αυτό είναι κάτι πολύ χρονοβόρο σε σχέση με το να συνδεθεί ένας υπολογιστής με έναν εκτυπωτή και από εκεί και πέρα στο Internet. Δεν είναι και λίγες π.χ. οι οχλήσεις που γίνονται για περιορισμό των δικαιωμάτων πρόσβασης στους εκτυπωτές μίας επιχείρησης, αφού έτυχαν κατάχρησης.

Είναι τόσες πολλές οι παράμετροι, που ιδανικά, από ένα μέγεθος και πέρα, η κάθε επιχείρηση θα πρέπει σοβαρά να σκεφτεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αποκλειστικά για αυτόν τον τομέα.

Προϋποθέσεις για την επιτυχημένη δικτύωση

businessman 3105873 640

Για να πραγματοποιηθεί μία επιτυχημένη ανάπτυξη δικτύου, πρέπει να γνωρίζουμε εξ' αρχής πολύ καλά τι είναι αυτό το οποίο θα υλοποιήσουμε. Θα πρέπει να δαπανήσουμε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στο χώρο εργασίας του εκάστοτε πελάτη, έτσι ώστε να καταλάβουμε πραγματικά τις ανάγκες του. Θα πρέπει να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε τις καλύτερες δυνατές στρατηγικές έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το πιο ευέλικτο και ταυτόχρονα ασφαλές δυνατόν σενάριο προς υλοποίηση. Τα χρονικά περιθώρια συνήθως είναι στενά, όπως επίσης και ο προϋπολογισμός μίας τέτοιας εργασίας. Θα πρέπει να βρούμε το υλικό που θα ανταποκρίνεται καλύτερα σε μία σχέση κόστους/απόδοσης για το δίκτυο των πελατών μας. Πρέπει επίσης να προσαρμόσουμε το χρονοδιάγραμμα μας έτσι ώστε να μην πληγεί η λειτουργία της μηχανογράφησης των πελατών μας. Αυτό απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Πλάνο και εφαρμογή-υλοποίηση

analytics 2697949 640

Η ανάπτυξη θα πρέπει να υλοποιηθεί ακριβώς όπως σχεδιάστηκε. Κακός σχεδιασμός = Κακή ανάπτυξη. Δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μην του δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Πρέπει να εναποθέσουμε πόρους και να εφαρμόσουμε πολιτικές για το forest και το domain (που περιλαμβάνουν χρήστες, υπολογιστές, οργανικές μονάδες, γκρουπ κτλ.).

 • Θα πρέπει να ενσωματωθούν διαδικασίες προγραμματισμένων αντιγράφων ασφαλείας σε ώρες που παρατηρείται η χαμηλότερη κίνηση προκειμένου να αποφύγουμε την υπερφόρτωση του δικτύου που θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στις λειτουργίες της επιχείρησης, ενώ παράλληλα θα κρατάμε τα δεδομένα ασφαλή.
 • Θα πρέπει να εγκαταστήσουμε λογισμικό που θα προσαρμοστεί στις ανάγκες των πελατών μας.
 • Θα πρέπει να εγκαταστήσουμε τις απαραίτητες βάσεις δεδομένων και να τις ασφαλίσουμε.
 • Θα πρέπει να δώσουμε απομακρυσμένες προσβάσεις όπου πολιτικές σε όλο το domain εφαρμόζονται έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της εργασίας από το σπίτι εάν απαιτείται.
 • Θα πρέπει να ενσωματώσουμε φορητές συσκευές με τις απαραίτητες άδειες για το δίκτυο (έτσι ώστε για παράδειγμα να μη χάνουμε ώρες περιμένοντας κάποια mail).
 • Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα Intranet προκειμένου να επιτρέψουμε τη συλλογική εργασία.
 • Πολλά περισσότερα θέματα τα οποία είναι διαφορετικά για κάθε επιχείρηση και εξαρτώνται από τη φύση της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.

Log In or Register