Μοντέλο Μηδενικής Εμπιστοσύνης (Zero Trust Model)
- Written by Christos Goulas
- Published in Άρθρα
- Read 1354 times
- font size decrease font size increase font size
Το μοντέλο "μηδενικής εμπιστοσύνης" έχει γίνει σύνθημα στην κοινότητα της ασφάλειας. Αλλά τι σημαίνει και γιατί πρέπει να το υιοθετήσετε;
Τι είναι το μοντέλο μηδενικής εμπιστοσύνης (zero trust model)
Όταν εμπιστεύεστε όλη την κυκλοφορία, δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τίποτα. Το μοντέλο μηδενικής εμπιστοσύνης υποθέτει ότι όλη η κυκλοφορία του δικτύου είναι αναξιόπιστη και πρέπει να ελέγχεται και να παρακολουθείται αυστηρά. Απαιτεί από τους οργανισμούς να συλλέγουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τους χρήστες και τις συσκευές, ώστε να διασφαλίζουν ότι είναι εξουσιοδοτημένοι πριν αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους των δικτύων ή των εφαρμογών τους.
Σε ένα περιβάλλον μηδενικής εμπιστοσύνης, όλες οι συσκευές, οι χρήστες και τα δίκτυα αντιμετωπίζονται ως δυνητικά εχθρικά και απαιτείται να περνούν από αυστηρές διαδικασίες ελέγχου ταυτότητας και εξουσιοδότησης πριν τους επιτραπεί η πρόσβαση σε πόρους ή υπηρεσίες στην περίμετρο του δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι αντί να βασίζονται σε κωδικούς πρόσβασης μίας χρήσης (OTP) που παράγονται από έξυπνες κάρτες ή μάρκες που εκδίδονται από κεντρικούς διακομιστές (όπως το RADIUS), τα τελικά σημεία, όπως οι διακομιστές, πρέπει να ανταλλάσσουν πιστοποιητικά με τελικά σημεία όπως τα smartphones ή τα tablets πριν τους χορηγήσουν πρόσβαση στην αξιόπιστη ζώνη.
Η μηδενική εμπιστοσύνη είναι ένα μοντέλο ασφάλειας που υποθέτει ότι όλη η κυκλοφορία δικτύου, τόσο εντός όσο και εκτός ενός οργανισμού, είναι αναξιόπιστη και θα πρέπει να ελέγχεται και να παρακολουθείται αυστηρά. Σε ένα περιβάλλον μηδενικής εμπιστοσύνης, όλες οι συσκευές, οι χρήστες και τα δίκτυα αντιμετωπίζονται ως δυνητικά εχθρικά και απαιτείται να περνούν από αυστηρές διαδικασίες ελέγχου ταυτότητας και εξουσιοδότησης πριν τους χορηγηθεί πρόσβαση σε πόρους.
Γιατί μηδενική εμπιστοσύνη;
- Η μηδενική εμπιστοσύνη αυξάνει την ασφάλεια και μειώνει τον κίνδυνο.
- Βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη.
- Μειώνει την πολυπλοκότητα, γεγονός που διευκολύνει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς.
- Απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή νοοτροπίας, αλλά τα θετικά αποτελέσματα υπερτερούν κατά πολύ των αρχικών προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά την προσαρμογή στη μηδενική εμπιστοσύνη.
- Για την επιτυχία απαιτείται επίσης ένα στέρεο σχέδιο ασφάλειας και ένα προσεκτικό σχέδιο επέκτασης, καθώς και πόροι που αφιερώνονται στην εκπαίδευση των χρηστών σχετικά με τον τρόπο υιοθέτησης των αρχών μηδενικής εμπιστοσύνης και τηρήσεώς τους με συνέπεια σε όλα τα δίκτυα και τις πλατφόρμες με τις οποίες αλληλεπιδρούν.
Πώς να εφαρμόσετε το μοντέλο μηδενικής εμπιστοσύνης
Για να εφαρμόσετε την ασφάλεια μηδενικής εμπιστοσύνης, πρέπει να προσδιορίσετε και να ταξινομήσετε όλους τους χρήστες, τις συσκευές και τα δίκτυα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια λύση ενιαίας σύνδεσης με δυναμικό έλεγχο πρόσβασης για την επιβολή λεπτομερών πολιτικών πρόσβασης με βάση τα προνόμια των χρηστών. Η τμηματοποίηση του δικτύου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή των πολιτικών ασφαλείας του δικτύου σε διαφορετικά υποδίκτυα ή τομείς χρησιμοποιώντας VLAN ή τείχη προστασίας.
Προκλήσεις, ζητήματα και κίνδυνοι μηδενικής εμπιστοσύνης
Κατ' αρχάς, αξίζει να επισημάνουμε ότι η μηδενική εμπιστοσύνη δεν είναι μια λύση "ενός μεγέθους για όλους". Είναι πολύπλοκη και απαιτεί πολύ σχεδιασμό και μπορεί να μην είναι η κατάλληλη λύση για τον οργανισμό σας.
Τούτου λεχθέντος, ακολουθούν ορισμένες προκλήσεις που πρέπει να έχετε κατά νου όταν εξετάζετε αν η μηδενική εμπιστοσύνη είναι κατάλληλη για εσάς:
- Οι ομάδες ασφαλείας θα πρέπει να εφαρμόσουν νέες πολιτικές και διαδικασίες για την επιβολή αυτού του μοντέλου. Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις που πρέπει να γίνουν κατά την εφαρμογή της μηδενικής εμπιστοσύνης, όπως
- Τα απαιτούμενα αρχιτεκτονικά στοιχεία (π.χ. τείχη προστασίας, διακομιστές μεσολάβησης)
- Πώς αυτά τα στοιχεία αλληλεπιδρούν με τα υπάρχοντα συστήματα
- Πώς θα διαχειριστείτε τις λίστες ελέγχου πρόσβασης (ACL) μεταξύ των δικτύων
Η μηδενική εμπιστοσύνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου, αλλά είναι ένα πολύπλοκο πλαίσιο που απαιτεί ένα σταθερό σχέδιο για την ανάπτυξή του και απαιτεί αφοσιωμένους πόρους.
Η μηδενική εμπιστοσύνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου, αλλά είναι ένα πολύπλοκο πλαίσιο που απαιτεί ένα σταθερό σχέδιο για την ανάπτυξη και απαιτεί αφοσιωμένους πόρους. Η μηδενική εμπιστοσύνη είναι ένα μοντέλο ασφάλειας που υποθέτει ότι όλη η κυκλοφορία δικτύου, τόσο εντός όσο και εκτός ενός οργανισμού, δεν είναι αξιόπιστη και θα πρέπει να ελέγχεται και να παρακολουθείται αυστηρά.
Για την αποτελεσματική εφαρμογή της μηδενικής εμπιστοσύνης, πρέπει να αλλάξετε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε για τη λειτουργία του δικτύου σας. Πρέπει να μεταβείτε από ένα περιβάλλον όπου οι χρήστες έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές μέσω των ονομάτων χρήστη και των κωδικών πρόσβασης σε ένα περιβάλλον όπου οι λογαριασμοί χρηστών δημιουργούνται δυναμικά κατά παραγγελία όταν αποκτούν πρόσβαση σε μια εφαρμογή. Αυτό καταργεί την έννοια των προνομιούχων λογαριασμών, επειδή οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει έναν από αυτούς τους προσωρινούς λογαριασμούς "υπηρεσιών" ανά πάσα στιγμή, πιστοποιώντας τον εαυτό του με τη δική του συσκευή ή το δικό του token, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες της εταιρικής υποδομής (όπως εφαρμογές SaaS).
Συμπέρασμα
Το μοντέλο μηδενικής εμπιστοσύνης προσφέρει έναν καλό τρόπο προστασίας από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αλλά δεν είναι η κατάλληλη λύση για κάθε οργανισμό. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε πού βρίσκονται οι αδυναμίες σας και στη συνέχεια να βρείτε τη σωστή λύση για αυτές.