Menu

Cart
A+ A A-

MyDATA - Ηλεκτρονικά Τιμολόγια

Η πλατφόρμα MyDATA και τα Ηλεκτρονικά Τιμολόγια

Η «Ψηφιακή πλατφόρμα MyDATA της Α.Α.Δ.Ε.» είναι η ψηφιακή πλατφόρμα αποδοχής/αποστολής των στοιχείων των παραστατικών που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. Στην πλατφόρμα MyDATA μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση με δύο τρόπους: Ο ένας είναι μέσω της διαδικτυακής πύλης της Α.Α.Δ.Ε. και ο δεύτερος έχει να κάνει με την απευθείας πρόσβαση σε αυτήν μέσω ενός ERP χρησιμοποιώντας τα REST API keys. Για να αποκτήσει η ενδιαφερόμενη οντότητα τα REST API keys, πρέπει αφενός να πραγματοποιήσει είσοδο στην πλατφόρμα MyDATA και μετά να ζητήσει τη δημιουργία των REST API Keys. Τα REST API Keys χρησιμοποιούνται για τη διασύνδεση της εφαρμογής τιμολόγησης/έκδοσης παραστατικών με την πλατφόρμα MyDATA. Εφόσον τα βήματα πραγματοποιηθούν σωστά, η ενδιαφερόμενη οντότητα θα είναι σε θέση να διαβιβάσει ή να παραλάβει αναλυτικά ή συνοπτικά όλα τα παραστατικά για τα οποία ο Α.Φ.Μ. της οντότητας είναι εκδότης ή λήπτης.

Η βασική ιδέα -η οποία διαχρονικά παραμένει η ίδια- είναι: Ο εκδότης ενός φορολογικού στοιχείου (παραστατικού) θα υποβάλει μία σύνοψη (περίληψη) του παραστατικού και ο λήπτης θα επιβεβαιώνει την ύπαρξη και τα βασικά στοιχεία του. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχάνεται και η διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων.

Η πλατφόρμα MyDATA(My Digital Accounting and Tax Application), χρησιμοποιείται ήδη από αρκετές επιχειρήσεις καθώς η ηλεκτρονική τιμολόγηση αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Το υποχρεωτικό της διαδικασίας για τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες να αναβαθμίζονται στον τομέα της μηχανογράφησης και να αποστέλλουν ήδη ηλεκτρονικά τα παραστατικά που εκδίδουν. Η πλατφόρμα επιτρέπει πέραν της αποστολής και λήψης των παραστατικών(τιμολογίων για χονδρικές και αποδείξεων για λιανικές πωλήσεις), το λογιστικό χαρακτηρισμό τους και τη διασταύρωση των εσόδων και των εξόδων μίας επιχείρησης. Με λίγα λόγια, η κάθε επιχείρηση που εκδίδει νόμιμα τα παραστατικά της, υποχρεούται να τα διαβιβάσει στην Α.Α.Δ.Ε. μέσω της πλατφόρμας MyDATA. Η πλατφόρμα επιτρέπει επίσης την αναζήτηση και την προβολή των στοιχείων των παραστατικών που αφορούν την επιχείρηση σας (έσοδα και έξοδα) και έχουν διαβιβαστεί μέσω αυτής στην Α.Α.Δ.Ε.

Με βάση τα παραπάνω, η ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Α.Α.Δ.Ε. αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της πλατφόρμας των Ηλεκτρονικών Βιβλίων (MyData) που αφορά επιπρόσθετα το λογιστή της κάθε επιχείρησης. Τα ηλεκτρονικά σας τιμολόγια είναι πολύ εύκολο πλέον να εκδοθούν και να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα MyDATA χρησιμοποιώντας το .COM Spread. Η διαβίβαση του κάθε παραστατικού, διαρκεί κυριολεκτικά όσο το πάτημα ενός κουμπιού, ενημερώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα ηλεκτρονικά σας βιβλία. Ο λογιστής της επιχείρησης σας θα είναι εφικτό κατόπιν της αποστολής των παραστατικών εκ μέρους σας, να τα "κατεβάσει" στη δική του εφαρμογή, όπως επίσης και τα αντίστοιχα των προμηθευτών σας, έτσι ώστε να προβεί στους απαραίτητους λογιστικούς χαρακτηρισμούς. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μία άμεση ενημέρωση τόσο της Α.Α.Δ.Ε. όσο και του λογιστή της επιχείρησης σας σχετικά με την πορεία των εσόδων σας. Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εφόσον το έσοδο του ενός είναι στην πραγματικότητα έξοδο για κάποιον άλλον, στην ολοκλήρωση του το MyDATA θα επιφέρει μία άμεση εικόνα της επιχείρησης σας τόσο στο λογιστή σας όσο και στην Α.Α.Δ.Ε.

Το .COM Spread ήδη έχει απλουστευμένες όσο τίποτα άλλο τις διαδικασίες εισαγωγής πελατών/προμηθευτών και ειδών/υπηρεσιών για την αποθήκη σας. Με την έκδοση του τιμολογίου σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πιέσετε το κουμπί "Αποστολή στο MyDATA" και το παραστατικό σας διαβιβάζεται άμεσα χαρακτηρισμένο λογιστικά.

 1. Εμπορική Διαχείριση

  1. Επιλογή Παραστατικού
  2. Επιλογή Πελάτη
  3. Επιλογή Ειδών

  Barcode, Συμβάσεις Πελατών & Προτιμολόγια!

  Διαδικασία Τιμολόγησης
 2. Ταχύτατη καταχώρηση Πελατών/Προμηθευτών!

  Ο χρήστης εισάγει το Α.Φ.Μ. και τα
  στοιχεία αντλούνται απο το TaxisNet!

  Εναλλακτικά εισάγονται στοιχεία και με
  μη αυτόματο τρόπο.

  Νέος Πελάτης Προμηθευτές
 3. Γρήγορη επανέκδοση παραστατικών!

  Επιλέξτε τα παραστατικά που επιθυμείτε και κάνετε τα επανέκδοση με το πάτημα ενός κουμπιού!

  Μαζικές Αντιγραφές Παραστατικών
 4. Προτιμολόγια και Προσφορές!

  Δημιουργήστε προσφορές με προτιμολόγια σε χρόνο ρεκόρ! Κατόπιν, μετασχηματίστε τα σε κανονικά παραστατικά!

  Νέο Προτιμολόγιο Μετασχηματισμός
 5. Πραγματική εικόνα Αποθήκης!

  Με πολλές επιλογές, σε πανεύκολο περιβάλλον! Περιθώρια κέρδους, κατηγορίες-υποκατηγορίες, απόθεμα και πολλά φίλτρα!

  Προϊόντα Κινήσεις Ειδών
 6. Δαπάνες και Πάροχοι!

  Εισάγετε τους Παρόχους σας και κατόπιν δημιουργήστε επαναλαμβανόμενες ή μη Δαπάνες, οι οποίες και 'προστίθενται' στην εικόνα της επιχείρησης!

  Δαπάνες Πάροχοι
 7. Κινήσεις Πελατών-Προμηθευτών-Ειδών και Καταστάσεις

  Όλες οι κινήσεις των συναλλαγών σας και μη, με πολλά φίλτρα και πλήρεις καταστάσεις, σε πολύ απλά βήματα!

  Κινήσεις Πελατών Καταστάσεις
 8. Αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας / Στατιστικά τηλεφωνικών κλήσεων!

  Ορίστε μία διαδρομή και το πρόγραμμα θα παράγει αυτομάτως αντίγραφα ασφαλείας! Δείτε στατιστικά τηλεφωνικών κλήσεων των πελατών σας!

  Backup Κινήσεις Πελατών

MyDATA - Ηλεκτρονική Τιμολόγηση


Ήρθε η ώρα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης η οποία και ενώ έχει ανακοινωθεί εδώ και χρόνια, παίρνει συνεχόμενες παρατάσεις. Μέσω της πλατφόρμας MyDATA (My Digital Accounting and Tax Application) οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα διαβιβάζουν τα παραστατικά πωλήσεων τους (έσοδα) στην Α.Α.Δ.Ε. Ξεκινώντας από την έκδοση 3.01, το .COM Spread είναι πλέον συμβατό με τις απαιτήσεις του API της MyDATA. Ως εκ τούτου, η διαβίβαση των παραστατικών σας είναι θέμα πατήματος ενός κουμπιού. Στον εσωτερικό "μηχανισμό" της διαβίβασης για τα τιμολόγια ή και τις αποδείξεις που πρέπει να διαβιβαστούν ηλεκτρονικά, πραγματοποιούνται πολλές διαδικασίες ταχύτατα. Μία από αυτές είναι και ο λογιστικός χαρακτηρισμός της κάθε γραμμής του παραστατικού σας. Όπως εξελίσεται η πλατφόρμα MyDATA, έτσι εξελίσεται και το Spread ώστε να είναι πλήρως συμβατό με τις απαιτήσεις του Υπουργείου.

Με βάση λοιπόν τα χαρακτηριστικά που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Α.Α.Δ.Ε. όσον αφορά την πλατφόρμα MyDATA, έχουν προσαρμοστεί οι σκοποί διακίνησης, οι τρόποι πληρωμής, οι μονάδες μέτρησης αγαθών και υπηρεσιών και πολλά άλλα στοιχεία της εφαρμογής ώστε να πληρούν αυστηρά τα κριτήρια της πλατφόρμας. Έχουν επίσης προστεθεί οι λογιστικοί χαρακτηρισμοί εσόδων, τους οποίους η εφαρμογή χρησιμοποιεί ώστε να αυτο-χαρακτηρίζει τα παραστατικά σας λογιστικά προ της διαβίβασης και με αυτόν τον τρόπο να δαπανάτε τον ελάχιστο δυνατό χρόνο για αυτή τη διαδικασία.

Σημείωση: Δεν υπάρχει κάποια επιπλέον χρέωση για την αναβάθμιση της εφαρμογής προκειμένου να είναι σε θέση να διαβιβάζει τα παραστατικά στο ΜyDATA για τους κατόχους του .COM Spread. Ούτε εφάπαξ αλλά ούτε και σε ετήσια βάση.

Προϋποθέσεις MyDATA

Για να χρησιμοποιηθεί ορθώς η λειτουργία της διαβίβασης των παραστατικών σας στην πλατφόρμα MyDATA, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή σας στον ακόλουθο σύνδεσμο της Α.Α.Δ.Ε.:

https://www1.aade.gr/saadeapps2/bookkeeper-web

Μπορείτε να εισέλθετε στο σύστημα χρησιμοποιώντας τα προσωπικά σας στοιχεία για την πρόσβαση σας στις υπηρεσίες του TaxisNet. Εισερχόμενοι στο online σύστημα, μπορείτε να βρείτε όλα τα παραστατικά τα οποία έχετε εκδώσει οι ίδιοι και τα παραστατικά που έχει εκδώσει κάποιος άλλος -π.χ. προμηθευτής σας- όταν οι ίδιοι είστε λήπτες. Μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα την επιλογή "Εγγραφή στο myDATA REST API".

Mydata Rest Api

Παρακαλώ σημειώστε ότι για κάθε νέο λογαριασμό REST API που πρόκειται να δημιουργήσετε, υπάρχουν δύο (2) προϋποθέσεις:

 • Να μην έχει υποβληθεί ξανά το username για κάποιο λογαριασμό REST API στην πλατφόρμα MyDATA.
 • Και να μην έχει υποβληθεί ξανά η διεύθυνση του e-mail στην πλατφόρμα MyDATA.

Ημερομηνίες Υποβολής Δεδομένων Παραστατικών στο MyDATA

Όλα τα παραστατικά που εκδόθηκαν μέσα στο 2021 θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά έως και τις 31/03/2022. Με νεώτερη οδηγία η υποχρεωτική υποβολή των παραστατικών έχει ξεκινήσει από την 01/10/2021 για ορισμένους τύπους επιχειρήσεων και από την 01/11/2021 για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Η υποχρεωτική διαβίβαση των παραστατικών από τις επιχειρήσεις τελικά θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο (με την έκδοση του παραστατικού από την επιχείρηση).

Η διαδικασία προετοιμασίας για το MyDATA στο .COM Spread

Με το που ολοκληρώσετε την εγγραφή σας στο API, θα λάβετε τους ειδικούς κωδικούς που απαιτούνται για την επιτυχή διαβίβαση των παραστατικών σας ηλεκτρονικά. Τους κωδικούς θα πρέπει να τους δηλώσετε στη φόρμα MyDATA_Credentials του Spread, η οποία και βρίσκεται στην επιλογή Βοηθητικά -> Ηλέκτρονική Διασύνδεση (όπου θα βρείτε επίσης και τη φόρμα TaxisNet πλέον, στην οποία μπορείτε να δηλώσετε τους ειδικούς κωδικούς για την αναζήτηση στοιχείων Πελατών και Προμηθευτών με βάση τον Α.Φ.Μ. τους). Στην εικόνα παρακάτω, μπορείτε να διακρίνετε στο φόντο δεξιά ότι στη λίστα πωλήσεων εμφανίζονται τα απεσταλμένα ή μη παραστατικά σας στην πλατφόρμα MyDATA. Επίσης, στα διαθέσιμα κουμπιά της κορδέλας των Πωλήσεων, εμφανίζονται και τα αντίστοιχα τρία κουμπιά που σας επιτρέπουν την αποστολή του παραστατικού σας, την επισήμανση ως ακυρωμένου κάποιου παραστατικού σας και τέλος, την αναζήτηση των διαβιβασμένων ηλεκτρονικών τιμολογίων σας.

Mydata Credentials

 ΛΙΣΤΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ MYDATA

Έκδοση Παραστατικού - Διαβίβαση Ηλεκτρονικού Τιμολογίου - QR-Code

Με το που ολοκληρωθεί η καταχώρηση ενός παραστατικού σας, σας εμφανίζεται μπροστά και το έντυπο προ της εκτύπωσης. Θα πραγματοποιηθεί αυτομάτως και ένας έλεγχος συμβατότητας του παραστατικού σας με το δοκιμαστικό περιβάλλον προγραμματιστών της πλατφόρμας MyDATA. Θα δείτε στο τέλος του εντύπου το κουμπί Εκτύπωση, Αποστολή με E-mail (εφόσον έχετε καταχωρήσει κάποια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην καρτέλα του πελάτη σας) και ένα τρίτο πλέον κουμπί "Αποστολή MyDATA". Πιέζοντας αυτό το κουμπί επιτυγχάνουμε τη διαβίβαση του παραστατικού μας και η MyDATA μας επιστρέφει το Μ.ΑΡ.Κ. (Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης) και το UID για το παραστατικό που έλαβε από εμάς. Απευθείας με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται αυτομάτως ένα QR-Code στην κορυφή του παραστατικού μας το οποίο και εμπεριέχει το Μ.ΑΡ.Κ. του, ώστε να απλοποιήσουμε και εμείς από μεριάς μας ελάχιστα το ομολογουμένως βαρύ φορτίο των λογιστών, σε περίπτωση που θελήσουν να πραγματοποιήσουν στο μέλλον αναζήτηση του παραστατικού με βάση το Μ.ΑΡ.Κ. του. Πέραν βέβαια του QR-Code, το Μ.ΑΡ.Κ. εμφανίζεται και ολογράφως κάτω από το λογότυπο στο έντυπο του παραστατικού μας. Παρακαλώ σημειώστε ότι το εν λόγω QR-Code, δεν έχει κάποια σχέση με τα QR-Code που απαιτούνται για την έκδοση στοιχείων λιανικής, τα οποία και παράγονται από το φορολογικό μηχανισμό και εμφανίζονται στην κάτω αριστερά πλευρά του εντύπου.

 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ 2020 11 16 11.42.37

Επιπλέον Σχετικές Δυνατότητες και Χαρακτηριστικά

Πέραν όλων των άλλων σχετικά με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, το Spread για κάθε απόπειρα διαβίβασης καταγράφει στο δίσκο σας, το αντίστοιχο αρχείο μορφής .xml το οποίο και διαβιβάστηκε. Με αυτόν τον τρόπο μας δίνεται η δυνατότητα ελέγχου και περαιτέρω τροποποιήσεων ώστε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερη συμβατότητα με το API της MyDATA, αφού μπορούμε να το επεξεργαστούμε και να το διαβιβάσουμε κατόπιν είτε σε παραγωγικό είτε σε δοκιμαστικό περιβάλλον προγραμματιστών! Είναι ορισμένες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Όπως είπαμε στην αρχή του άρθρου η MyDATA συνεχώς εξελίσσεται και το Spread θα πρέπει να ακολουθεί τις εξελίξεις ώστε να μη διακυβευτεί η συμβατότητα του. Για αυτόν τον σκοπό έχουν ενσωματωθεί και στα αρχεία καταγραφής της εφαρμογής, βήμα-βήμα οι διαδικασίες που εκτελούνται ώστε η βελτιστοποίηση της εφαρμογής να είναι εφικτή στον ταχύτερο δυνατόν χρόνο!

Christos Goulas

dotcom logo

Κύπρου 59, Ηγουμενίτσα
Τ.Κ. 46100, Ελλάδα
http://www.dot-com.gr
E-mail: cgoulas@dot-com.gr
Website: https://www.linkedin.com/in/christos-goulas-66a39084/

Log In or Register