Menu

Cart
A+ A A-

Δίκτυα

Δίκτυα

Διαχείριση Δικτύων

 • Κατηγορία: Δίκτυα
 • Εμφανίσεις: 4086

Η διαχείριση των δικτύων Η/Υ, είναι πολύ σημαντική για όλες τις επιχειρήσεις. Έχοντας την επιχείρηση σας εκτός σύνδεσης, αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε στο μέλλον. Μην αφήνετε την ροή της δουλειάς σας στα χέρια ανειδίκευτων. Όσοι το έκαναν, ακόμη το μετανιώνουν. Κάθε επιχείρηση που θέλει να λέγεται σοβαρή, επιλέγει και σοβαρούς συνεργάτες.

Οι λόγοι για τους οποίους και θα πρέπει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά η μηχανογράφηση της επιχείρησης σας είναι πολλαπλοί. Από τα θέματα της ασφάλειας εξωτερικών παραγόντων, στα θέματα ασφαλείας εσωτερικών παραγόντων, από τη βέλτιστη ροή της δουλειάς σας σύμφωνα με τον εξοπλισμό που διαθέτετε έως και τους αυτοματισμούς που μπορούν να υλοποιηθούν ώστε να εξοικονομήσετε χρόνο και πολλά άλλα.. 

Η διαχείριση των δικτύων, καθώς και η συντήρηση τους είναι κάτι που θα πρεπει να γίνεται συνεχώς. Έτσι, για την αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου σας, απαιτούνται οι παρακάτω ενέργειες:

 • Παρακολούθηση δικτύου: Για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, πριν ακόμα επηρεαστεί η δουλειά των χρηστών
 • Διαχείριση: Παρακολουθώντας τους πόρους του δικτύου, παρεμβαίνουμε επιλύοντας τυχόν προβλήματα
 • Συντήρηση: Αυτό γίνεται με την εκτέλεση προγραμματισμένων διεργασιών, όπως ενημερώσεις/αναβαθμίσεις, έλεγχο antivirus

Όσο περισσότερο επεκτείνεται το δίκτυό σας, τόσο περισσότερη διαχείριση σε όγκο εργασίας χρειάζεται. Ο προσεκτικός σχεδιασμός είναι υψίστης σημασίας, για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων. Το απαραίτητο λογισμικό και υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καλύτερο χειρισμό του δικτύου. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι εύκολο. 

Μια πολύ σημαντική παράμετρος της διαχείρισης δικτύου είναι η παρακολούθηση του. Χρησιμοποιώντας τον όρο "παρακολούθηση δικτύου", συνήθως υπονοούμε την χρήση λογισμικού ή υλικού ή ακόμα και των δύο μαζί, για την παρακολούθηση της δομής της μηχανογράφησης. Όταν παρουσιαστεί κάτι μη αναμενόμενο, στέλνεται ειδοποίηση στον διαχειριστή του δικτύου εφόσον έχει υπάρξει η απαραίτητη παραμετροποίηση για κάτι τέτοιο. Εφαρμόζοντας χρήσιμες πρακτικές για την παρακολούθηση του δικτύου, ο διαχειριστής μπορεί να αποτρέψει πολλά πιθανά προβλήματα. Όλες οι επιχειρήσεις θα πρεπε να έχουν πολιτικές διαχείρισης δικτύου για την μεγιστοποίηση του uptime τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Ασφάλεια Δικτύων

 • Κατηγορία: Δίκτυα
 • Εμφανίσεις: 6821

Η ασφάλεια του δικτύου έχει να κάνει με την εφαρμογή διαφόρων πολιτικών, λογισμικού και κατάλληλου υλικού για την ελαχιστοποίηση προβλημάτων της μηχανογράφησης σας. Πρέπει να παρακολουθούμε την συνολική ροή των δεδομένων του δικτύου σας σε τακτική βάση για την εφαρμογή τυχόν επιδιορθώσεων και αναβαθμίσεων. Οι αναβαθμίσεις κρίνονται ως απαραίτητες για την εξασφάλιση της μέγιστης ασφάλειας των δεδομένων του δικτύου σας.

Ένα δίκτυο μη ασφαλές είναι αφενός πολύ εύκολη υπόθεση για κάποιον να το κάνει προβληματικό σε κάθε επίπεδο και αφετέρου αφήνει εκτεθιμένα τα δεδομένα σας στον καθένα που θα θελήσει να έχει πρόσβαση. Ως πολιτικές εξασφάλισης της μέγιστης δυνατής ασφάλειας των δεδομένων σας θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις παρακάτω. Ωστόσο, ποτέ δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε 100% βέβαιοι για την διασφάλιση των δεδομένων μας.

Πολιτικές Ελέγχου σε:

 • Τείχη προστασίας
 • Antivirus / ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρησης απειλών
 • Πρωτόκολλα ασφαλείας
 • Ανάλυση δικτύου
 • Proxy servers
 • Εφαρμοσμένες πολιτικές στο domain
 • Απροσπέλαστους κωδικούς
 • Penetration testing
 • Λογισμικά ενημερώσεων
 • Αναβαθμίσεις
 • Πολλά άλλα... 

Συνδυάζοντας την ασφάλεια με την ευελιξία, αλλά και την ταχύτητα με τον εύκολο χειρισμό, σίγουρα είναι κάτι πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να έχετε έναν διαχειριστή για να ελέγχει την ασφάλεια του δικτύου σας, αν όχι ολόκληρο τμήμα για αυτό, στη περίπτωση μεγάλης επιχείρησης. Αυτό μπορούμε να το διασφαλίσουμε για εσάς. 

Ανάπτυξη Δικτύων

 • Κατηγορία: Δίκτυα
 • Εμφανίσεις: 7529

Τι είναι το δίκτυο

7f2cd38b7681e6e2ef83b5a7a5385264 XL

Δύο ή και περισσότεροι υπολογιστές οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους είτε ενσύρματα(με καλώδια), είτε ασύρματα(χωρίς καλώδιο), αποτελούν ένα δίκτυο. Σε ένα δίκτυο σήμερα μπορούν να συνδεθούν απευθείας και άλλες συσκευές, όπως π.χ. ένα κινητό τηλέφωνο, ένα τάμπλετ, ένας εκτυπωτής κλπ. Ακόμα και το διαδίκτυο(Internet), το λέει και η λέξη, ένα δίκτυο είναι. Ο τίτλος του άρθρου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι "Δίκτυα Υπολογιστών", όμως πλέον είναι τελείως γενικευμένη η έννοια. Ένας εκτυπωτής π.χ. στέκεται αυτόνομα σε ένα δίκτυο χωρίς την ανάγκη της ύπαρξης ενός υπολογιστή από δίπλα. Ως μίνι υπολογιστές πλέον κατατάσσονται και τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, οπότε και ο τίτλος στέκεται μόνο στην λέξη "Δίκτυο".

Ο σκοπός

ball 457334 640

Θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς, ποιός πραγματικά είναι ο σκοπός της δημιουργίας/ανάπτυξης ενός δικτύου στον χώρο του. Ο λόγος είναι προφανής. Η κοινή χρήση των πόρων του δικτύου, η ανταλλαγή δεδομένων και η ελαχιστοποίηση τελικά του κόστους μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, ας πάρουμε ένα μικρό γραφείο όπου αποτελείται η μηχανογράφηση του από δύο(2) υπολογιστές, έναν εκτυπώτη, δύο(2) κινητά τηλέφωνα -ένα για κάθε χρήστη- και τέλος ένα δρομολογητή(router) που επιτρέπει την πρόσβαση στις παραπάνω συσκευές, στο διαδίκτυο(Internet). Με βάση την σωστή παραμετροποίηση του παραπάνω εξοπλισμού στον χώρο, μπορούν να εκτελεστούν οι παρακάτω ενέργειες πολύ εύκολα:

 • Μπορεί ο ένας υπολογιστής να "βλέπει" τα αρχεία του άλλου: Δύο χρήστες που κάνουν διαφορετικές δουλειές μπορούν να επεξεργαστούν ο καθένας τη δουλειά του άλλου σε πραγματικό χρόνο
 • Μπορεί ο κάθε υπολογιστής ή το κάθε κινητό τηλέφωνο να χρησιμοποιήσει τον υπάρχων μοναδικό εκτυπωτή στο χώρο, χωρίς βάλε-βγάλε καλώδια 
 • Μπορεί η κάθε συσκευή(οι υπολογιστές, τα κινητά, ακόμα και ο εκτυπωτής) να έχουν πρόσβαση στο Internet(διαδίκτυο) 
 • Μπορεί ο εκτυπωτής να δεχτεί εκτυπώσεις από το Internet(ακόμα και όταν δεν βρίσκεστε στον χώρο δηλαδή) 
 • Μπορούν οι δύο(2) χρήστες να "βλέπουν" και να επεξεργάζονται την ίδια βάση δεδομένων όσον αφορά το τυχόν πελατολόγιο. Οι αλλαγές που εφαρμόζει ο ένας είναι άμεσα ορατές στον άλλον 
 • Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να αποστείλουν φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα και πάσης φύσεως αρχεία στον κάθε υπολογιστή. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα

Οι παραπάνω είναι μόνο οι βασικές δυνατότητες του να δημιουργήσει κάποιος ένα δίκτυο στον χώρο του. Υπάρχουν πολύ πιο σύνθετες, πολύ πιο εξεζητημένες δυνατότητες, πραγματικά που είναι πολύ δύσκολο πλέον να βρει κάποιος κάτι που δεν υπάρχει ως δυνατότητα. Το παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσε να είναι και το πιο κοινό παράδειγμα σε ένα δίκτυο του σπιτιού μας, όπου στη θέση των υπολογιστών θα έιχαμε π.χ. κάποια laptops και στην θέση του εκτυπωτή κάποιο media player. Ακόμα και οι σύγχρονες τηλεοράσεις πλέον έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Internet μέσω του δρομολογητή(router) σας.

Δίκτυο στο σπίτι

laptop 3157391 640

Πέραν των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, ακόμα και στην περίπτωση ενός οικιακού δικτύου, θα πρέπει να εφαρμοστούν κάποιες πολιτικές όταν δεν είναι π.χ. δυνατόν να υπάρχει εποπτεία της χρήσης των συσκευών από ανηλίκους. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να είναι σε θέση να πλοηγούνται σε ορισμένες σελίδες στο Internet ή σε κάποια τοπικά αποθηκευμένα αρχεία και φακέλους. Ή απλά δεν θα ήθελαν οι συσκευές να είναι διαθέσιμες προς χρήση κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις π.χ. θα μπορούσαν χρησιμοποιήσουν λογισμικό γονικού ελέγχου, το οποίο θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στις ανάγκες τους. Φανταστείτε την υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου σε μία επιχείρηση με 200 υπαλλήλους όπου τα κριτήρια είναι πολύ πιο αυστηρά με τα δεδομένα να μην πρέπει να είναι ορατά από τρίτους ή από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων μέσα στην ίδια την επιχείρηση και πάει λέγοντας...

Δίκτυο σε επιχείρηση

globalisation 3390877 640

Πάρτε για παράδειγμα μία σχετικά μικρο-μεσαία επιχείρηση η οποία και αποτελείται από τα τμήματα πωλήσεων, λογιστηρίου και τεχνικής υποστήριξης αντίστοιχα. Το κάθε τμήμα θα έπρεπε να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένους κοινόχρηστους πόρους. Δεν είναι δυνατόν ένας χρήστης από το τμήμα των πωλήσεων να έχει πρόσβαση σε πόρους που αφορούν το λογιστήριο και αντιστρόφως. Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο και πρέπει να σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά. Από το υλικό έως το λογισμικό, ο κάθε πόρος του δικτύου θα πρέπει να είναι προσβάσιμος από συγκεκριμένους σταθμούς εργασίας και από συγκεκριμένους χρήστες. Αυτό είναι κάτι πολύ χρονοβόρο σε σχέση με το να συνδεθεί ένας υπολογιστής με έναν εκτυπωτή και από εκεί και πέρα στο Internet. Δεν είναι και λίγες π.χ. οι οχλήσεις που γίνονται για περιορισμό των δικαιωμάτων πρόσβασης στους εκτυπωτές μίας επιχείρησης, αφού έτυχαν κατάχρησης.

Είναι τόσες πολλές οι παράμετροι, που ιδανικά, από ένα μέγεθος και πέρα, η κάθε επιχείρηση θα πρέπει σοβαρά να σκεφτεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αποκλειστικά για αυτόν τον τομέα.

Προϋποθέσεις για την επιτυχημένη δικτύωση

businessman 3105873 640

Για να πραγματοποιηθεί μία επιτυχημένη ανάπτυξη δικτύου, πρέπει να γνωρίζουμε εξ' αρχής πολύ καλά τι είναι αυτό το οποίο θα υλοποιήσουμε. Θα πρέπει να δαπανήσουμε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στο χώρο εργασίας του εκάστοτε πελάτη, έτσι ώστε να καταλάβουμε πραγματικά τις ανάγκες του. Θα πρέπει να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε τις καλύτερες δυνατές στρατηγικές έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το πιο ευέλικτο και ταυτόχρονα ασφαλές δυνατόν σενάριο προς υλοποίηση. Τα χρονικά περιθώρια συνήθως είναι στενά, όπως επίσης και ο προϋπολογισμός μίας τέτοιας εργασίας. Θα πρέπει να βρούμε το υλικό που θα ανταποκρίνεται καλύτερα σε μία σχέση κόστους/απόδοσης για το δίκτυο των πελατών μας. Πρέπει επίσης να προσαρμόσουμε το χρονοδιάγραμμα μας έτσι ώστε να μην πληγεί η λειτουργία της μηχανογράφησης των πελατών μας. Αυτό απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Πλάνο και εφαρμογή-υλοποίηση

analytics 2697949 640

Η ανάπτυξη θα πρέπει να υλοποιηθεί ακριβώς όπως σχεδιάστηκε. Κακός σχεδιασμός = Κακή ανάπτυξη. Δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μην του δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Πρέπει να εναποθέσουμε πόρους και να εφαρμόσουμε πολιτικές για το forest και το domain (που περιλαμβάνουν χρήστες, υπολογιστές, οργανικές μονάδες, γκρουπ κτλ.).

 • Θα πρέπει να ενσωματωθούν διαδικασίες προγραμματισμένων αντιγράφων ασφαλείας σε ώρες που παρατηρείται η χαμηλότερη κίνηση προκειμένου να αποφύγουμε την υπερφόρτωση του δικτύου που θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στις λειτουργίες της επιχείρησης, ενώ παράλληλα θα κρατάμε τα δεδομένα ασφαλή.
 • Θα πρέπει να εγκαταστήσουμε λογισμικό που θα προσαρμοστεί στις ανάγκες των πελατών μας.
 • Θα πρέπει να εγκαταστήσουμε τις απαραίτητες βάσεις δεδομένων και να τις ασφαλίσουμε.
 • Θα πρέπει να δώσουμε απομακρυσμένες προσβάσεις όπου πολιτικές σε όλο το domain εφαρμόζονται έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της εργασίας από το σπίτι εάν απαιτείται.
 • Θα πρέπει να ενσωματώσουμε φορητές συσκευές με τις απαραίτητες άδειες για το δίκτυο (έτσι ώστε για παράδειγμα να μη χάνουμε ώρες περιμένοντας κάποια mail).
 • Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα Intranet προκειμένου να επιτρέψουμε τη συλλογική εργασία.
 • Πολλά περισσότερα θέματα τα οποία είναι διαφορετικά για κάθε επιχείρηση και εξαρτώνται από τη φύση της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.

Log In or Register