Menu

Cart
A+ A A-

Δίκτυα της Microsoft: Domain (Δίκτυα Τομέα) ή Workgroup (Δίκτυα Ομάδας Εργασίας)

Η αρχιτεκτονική της Microsoft όσον αφορά τα δίκτυα για τη διαχείριση τους, συνοψίζεται σε δύο (2) επιλογές: Domain (Δίκτυα Τομέα) και Workgroup (Ομάδα Εργασίας). Κάθε αρχιτεκτονική έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένους λόγους τους οποίους και αναφέρουμε πιο κάτω. Επί της ουσίας πάντως, δεν υπάρχει πλέον λόγος να χρησιμοποιεί κάποιος δίκτυο της Microsoft σαν Workgroup(εκτός και αν μιλάμε για ένα οικιακό δίκτυο), εφόσον οι δυνατότητες και οι λεπτομέρειες που προσφέρει ένα δίκτυο τομέα (Domain) υπερτερούν καθαρά.

Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός Workgroup και ενός Domain συνοψίζεται στο πως διαχειρίζονται οι πόροι του δικτύου.

Σε ένα Workgroup (μία Ομάδα Εργασίας):

  • Όλοι οι υπολογιστές είναι αυτόνομοι και κανένας τους δεν έχει έλεγχο πάνω σε κάποιον άλλο υπολογιστή.
  • Δεν απαιτείται η ύπαρξη ενός εξυπηρετητή (server). Ο κάθε σταθμός εργασίας λειτουργεί ως εξυπηρετητής για τους υπολοίπους εφόσον τον παραμετροποιήσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο.
  • Κάθε υπολογιστής της Ομάδας Εργασίας έχει τους δικούς του λογαριασμούς χρηστών (user accounts). Για να χρησιμοποιήσει κάποιος έναν υπολογιστή της Ομάδας Εργασίας, θα πρέπει να έχει δικαιώματα ως χρήστης στον υπολογιστή αυτόν. Εάν επιθυμεί να έχει δικαιώματα σε όλους τους υπολογιστές της Ομάδας Εργασίας, θα πρέπει να καταχωρηθεί ως χρήστης σε όλους τους υπολογιστές της ομάδας ξεχωριστά!
  • Συνήθως τα μεγέθη του δικτύου μίας Ομάδας Εργασίας δεν ξεπερνούν τους 10 υπολογιστές στο σύνολο τους.
  • Όλοι οι υπολογιστές της Ομάδας Εργασίας πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκονται στο ίδιο τοπικό δίκτυο.

Σε ένα Domain (Δίκτυο Τομέα):

  • Απαιτείται η ύπαρξη ενός εξυπηρετητή(server) ο οποίος και θα είναι ο Ελεγκτής του Τομέα (Domain Controller).
  • Οι διαχειριστές του Δικτύου Τομέα, χρησιμοποιούν τον εξυπηρετητή αυτόν για να ορίσουν δικαιώματα χρήσης στους πόρους του δικτύου για τον κάθε χρήστη ξεχωριστά όπως επίσης και για τις συσκευές του Δικτύου Τομέα ξεχωριστά. Δηλαδή ένα παράδειγμα θα ήταν, ο χρήστης με όνομα χρήστη «User1», θα έχει πρόσβαση να διαβάζει μόνο και να μην τροποποιεί τα αρχεία π.χ. στον φάκελο «Έγγραφα», ενώ ο χρήστης “User2”, θα μπορεί να τα διαβάζει και να τα τροποποιεί. Αυτό ασχέτως σε ποιόν υπολογιστή θα βρεθεί ο χρήστης User1 και ο χρήστης User2. Άλλο παράδειγμα: Ο υπολογιστής PC-1 δεν θα μπορεί π.χ. να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένους πόρους του δικτύου, ασχέτως χρήστη, ενώ ο PC-2 θα μπορεί.
  • Οι χρήστες στο Δίκτυο Τομέα (Domain), δηλώνονται μία φορά. Δεν χρειάζεται να φτιαχτούν χρήστες σε κάθε μέλος (σε όλους τους υπολογιστές του Δικτύου Τομέα) ξεχωριστά. Αυτό επιτρέπει την αλλαγή και τον προβιβασμό των δικαιωμάτων πολύ εύκολα καθώς οι αλλαγές μεταδίδονται αυτόματα από τον Ελεγκτή του Τομέα (Domain Controller), στους σταθμούς εργασίας (τους λοιπούς υπολογιστές) αυτομάτως!
  • Οι υπολογιστές - μέλη ενός Δικτύου Τομέα μπορούν να είναι χιλιάδες..
  • Οι υπολογιστές που είναι μέλη ενός Δικτύου Τομέα (Domain) μπορούν να βρίσκονται και σε απομακρυσμένα δίκτυα..

Οι λόγοι που θα έπρεπε να σας κάνουν να σκεφτείτε την μετάβαση σε ένα Δίκτυο Τομέα είναι παραπάνω από προφανείς:

  • Επιτρέπεται με αυτόν τον τρόπο η κεντρική διαχείριση των δικαιωμάτων των πόρων του Δικτύου.
  • Τεράστια ευελιξία όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων και των λοιπών πόρων του δικτύου σας.
  • Πολύ πιο εύκολη προσθήκη ενός μέλους (υπολογιστή) ακόμα στο Δίκτυο Τομέα.

Το να παραμετροποιηθεί ένα Δίκτυο Τομέα (Domain) είναι πολύ πιο δύσκολο από ότι μία Ομάδα Εργασίας (Workgroup). Απαιτείται χρόνος και γνώση όπως επίσης και λεπτομερή έλεγχο στις πολιτικές του Δικτύου ή των Οργανωτικών του Ομάδων. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα θα σας δώσει άλλες δυνατότητες και δεν θα σας απογοητεύσει σε καμία περίπτωση.

Christos Goulas

dotcom logo

Κύπρου 59, Ηγουμενίτσα
Τ.Κ. 46100, Ελλάδα
http://www.dot-com.gr
E-mail: cgoulas@dot-com.gr
Ιστότοπος: https://www.linkedin.com/in/christos-goulas-66a39084/
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Πλεονεκτήματα Πινάκων Κατάτμησης GPT έναντι MBR »

Log In or Register