Menu

Cart
A+ A A-

Αντιμετωπίζοντας προβλήματα συνδεσιμότητας USB συσκευών

Σημείωση: Σε καμία περίπτωση δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν βλάβες / δυσλειτουργίες που προκύψουν από την διαδικασία παρακάτω. Ότι κάνετε, το κάνετε με δικό σας ρίσκο.

 Σε πολλούς από εμάς, έχει τύχει να μην αναγνωρίζεται μία ή περισσότερες συσκευές USB στον υπολογιστή μας. Και αυτό στις περισσότερες των περιπτώσεων, συμβαίνει σε ορισμένες θύρες και όχι όλες (π.χ. στις USB θύρες μπροστά). Πολλοί βιάζονται να καταλήξουν σε συμπεράσματα, όπως π.χ. ότι οι USB πόρτες οι συγκεκριμένες έχουν καεί ή δεν λειτουργούν πλέον ή ότι οι συγκεκριμένες συσκευές USB που προσπαθούμε να συνδέσουμε πλέον δεν λειτουργούν σωστά κλπ.

Τι μπορούμε να κάνουμε σε μία τέτοια περίπτωση όμως; Μπορούμε να επαναφέρουμε τη σωστή λειτουργία της διασύνδεσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας με τις αγαπημένες μας συσκευές μέσω μίας πόρτας USB;

Παρακάτω θα δείτε τι μπορείτε να δοκιμάσετε σε μία τέτοια περίπτωση. Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε να εξάγετε συμπεράσματα και πολύ περισσότερο να προχωρήσετε σε μία καινούρια αγορά υλικού ή επανεγκατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος (OS) δαπανώντας χρόνο και περιττά κόστη.

Σημειώστε, ότι οι USB πόρτες του υπολογιστή σας, είναι διαχειριζόμενες από εσάς σε πρώτο στάδιο μέσω του λειτουργικού σας συστήματος (OS) το οποίο και «μιλάει» μαζί τους μέσω κάποιου προγράμματος οδήγησης (device driver). Σε επίπεδο μηχανής ο υπολογιστής διαχειρίζεται τις USB πόρτες μέσω του BIOS.

Τι κάνουμε όμως και που μπορεί να οφείλεται αυτή η προβληματική συμπεριφορά; Είναι όντως προβληματικές οι συσκευές μας ή οι USB πόρτες; Σε πολλές των περιπτώσεων τα φαινόμενα απατούν..

Βήμα 1: Για να εξακριβώσουμε εάν η USB συσκευή που διαθέτουμε είναι προβληματική ή όχι, δοκιμάζουμε να την συνδέσουμε σε κάποιον άλλον υπολογιστή. Αν εκεί λειτουργεί σωστά, τότε το πρόβλημα βρίσκεται στον δικό μας υπολογιστή.

Βήμα 2: Εξαλείφοντας την περίπτωση του πρώτου βήματος, μπορούμε να πάμε και να δούμε στην διαχείριση συσκευών ενός υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα (OS) Microsoft Windows, την κατάσταση των ελεγκτών USB που διαθέτει το σύστημα (ο Η/Υ) μας. Πως μπορούμε να μεταβούμε εκεί; Με αρκετούς τρόπους όπως βλέπουμε παρακάτω..

  • Μέσω του Πίνακα Ελέγχου: Κάνοντας ένα κλικ στην Έναρξη και από εκεί μεταβαίνουμε στον Πίνακα Ελέγχου. Αλλάξτε την προβολή από «Κατηγορία» σε «Μικρά Εικονίδια» ή «Μεγάλα Εικονίδια» και κατόπιν κάνετε κλικ στο εικονίδιο «Σύστημα». Θα δείτε στα αριστερά του παραθύρου την επιλογή «Διαχείριση Συσκευών». Κάνετε κλικ εκεί και θα δείτε μία λίστα με τις συσκευές που είναι παρούσες στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή.
  • Μέσω της γραμμής εντολών: Κάνοντας κλικ στην Έναρξη, εμφανίζεται ένα πεδίο όπου μπορείτε να πληκτρολογήσετε διάφορες εντολές ή να το χρησιμοποιήσετε ως ευρετήριο εφαρμογών στον υπολογιστή σας. Εκεί μπορείτε να πληκτρολογήσετε «devmgmt.msc” ή «mmc devmgmt.msc” (χωρίς τα εισαγωγικά). Θα δείτε τη λίστα με τις συσκευές του υπολογιστή σας.
  • Κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας «Ιδιότητες» στο εικονίδιο που αναγράφεται ως «Ο Υπολογιστής μου». Θα σας ανοίξει ένα παράθυρο όπου στα αριστερά μπορείτε να δείτε την επιλογή «Διαχείριση Συσκευών». Με το που κάνετε κλικ εκεί θα δείτε τη λίστα με τις παρούσες συσκευές του συστήματος σας.

Βήμα 3: Βρισκόσαστε στην «Διαχείριση Συσκευών».  Εκεί μπορείτε να δείτε τους «Ελεγκτές Ενιαίου Σειριακού Διαύλου» κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο αντικείμενο ελέγχου (είτε ένα θετικό πρόσημο (+) είτε κάτι αντίστοιχο) στα αριστερά τους προκειμένου να αναπτυχθεί η λίστα με τις αντίστοιχες συσκευές.

Η «Διαχείριση Συσκευών» με ανεπτυγμένη τη λίστα συσκευών USB:

Η Διαχείριση Συσκευών στα Windows

Μπορείτε να παρατηρήσετε στην λίστα που παρουσιάζεται στην παραπάνω εικόνα ότι υπάρχουν δύο συσκευές που αναγράφονται ως «USB Enhanced Host Controller» ή στα Ελληνικά «Ελεγκτής Εκτεταμένου Σειριακού Διαύλου».. Αυτοί είναι οι ελεγκτές που υπάρχουν ως USB 2.0 στον υπολογιστή μας. Μερικές από τις διαφορές ενός USB 2.0 ελεγκτή με έναν αντίστοιχο USB 1.1, είναι η πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα που προσφέρει ένας ελεγκτής USB 2.0 σε σχέση με έναν παλαιότερο, τύπου USB 1.1, όπως επίσης και η δυνατότητα φόρτισης USB συσκευών μέσω του USB 2.0, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό με έναν ελεγκτή USB 1.1.

Δοκιμάστε λοιπόν να απενεργοποιήσετε τον αντίστοιχο εκτεταμένο ελεγκτή USB που συνδέεται η συσκευή σας. Εάν δεν γνωρίζετε ποιος μπορεί να είναι αυτός, κάνετε απενεργοποίηση στον πρώτο, δείτε αν ανιχνευθεί η συσκευή σας και αν όχι ενεργοποιήστε τον πάλι. Κάνετε απενεργοποίηση στον επόμενο. Δείτε αν ανιχνευθεί η συσκευή σας. Μην τους καταργήσετε, απλά απενεργοποιήστε τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κάνοντας δεξί κλικ στον καθένα τους και επιλέγοντας «Απενεργοποίηση». Με αυτόν τον τρόπο θα χάσετε τις δυνατότητες που προσφέρει ένας ελεγκτής USB 2.0 τις οποίες και αναφέρουμε πιο πάνω. Αλλά πιθανόν να δουλέψουν οι συσκευές σας, έστω σε μικρότερη ταχύτητα και χωρίς φόρτιση.

Επιλέγοντας την απενεργοποίηση ενός εκτεταμένου ελεγκτή USB:

Απενεργοποίηση USB Ελεγκτή

Βήμα 4: Ελέγξτε αν οι συσκευές σας έχουν ανιχνευθεί κανονικά από τον υπολογιστή σας.

Υπάρχει τρόπος επαναφοράς της λειτουργίας των θυρών USB 2.0 που ήταν προβληματικές στον υπολογιστή μου;

Πιθανόν ΝΑΙ. Για τους αρκετά προχωρημένους, μπορείτε να προχωρήσετε σε μία διαδικασία καθαρισμού του BIOS. Υπαίτια κατάσταση για αυτήν την συμπεριφορά είναι αρκετές φορές η λειτουργία του BIOS, η διαδικασία καθαρισμού του BIOS όμως είναι μία λειτουργία όμως που δεν προτείνεται για αρχάριους χρήστες.

Christos Goulas

dotcom logo

Κύπρου 59, Ηγουμενίτσα
Τ.Κ. 46100, Ελλάδα
http://www.dot-com.gr
E-mail: cgoulas@dot-com.gr
Ιστότοπος: https://www.linkedin.com/in/christos-goulas-66a39084/

Log In or Register